PROGRAM
 

Du kan opleve

 • +

  TORSDAG DEN 10. OKTOBER

  CREATE AALBORG UNIVERSITET


  14.00 – 16.00: Oplæg

  ”Kom med Andreas Mogensen ud i rummet”

  Ombord på rumstationen ISS er der udkig til hele 16 solnedgange i døgnet - til gengæld lugter der bestemt ikke af roser og violer. Få svaret på hvorfor og bliv klogere på alt fra livet i vægtløshed til tonstunge sovjetiske rumraketter, når Danmarks første og eneste astronaut Andreas Mogensen lægger vejen forbi CREATEs lokaler under Videnskabsmødet i Aalborg og øser ud af sine erfaringer fra ti dages ophold ombord på den internationale rumstation ISS.


  MUSIKKENS HUS


  09.00-11.00: Skoleprogram

  ”Ultra:bit event: Knæk Klimakoden” med Thor fra NØRD på DR Ultra.

  I forbindelse med Videnskabsmødet afholdes et arrangement for skolernes mellemtrin, hvor eleverne kan arbejde med DR’s populære ultra:bit projekt. Knæk klimakoden med fremtidens teknologier sammen med værten Thor fra DR-programmet NØRD på DR Ultra. OBS: Begrænset antal pladser, tilmelding nødvendig. Læs mere om skoleeventet. Udsolgt.
   

  12.00-14.00: Skoleprogram

  ”Ultra:bit event: Knæk Klimakoden” med Thor fra NØRD på DR Ultra.

  I forbindelse med Videnskabsmødet afholdes et arrangement for skolernes mellemtrin, hvor eleverne kan arbejde med DR’s populære ultra:bit projekt. Knæk klimakoden med fremtidens teknologier sammen med værten Thor fra DR-programmet NØRD på DR Ultra. OBS: Begrænset antal pladser, tilmelding nødvendig. Læs mere om skoleeventet. Udsolgt.


  NORDKRAFT


  11.00-15.30: Konference

  “Tech Celebration af teknologiske løsninger indenfor IoT, AI og Big Data” arrangeret af Brains Business.

  På konferencen stilles der skarpt på både forskere, iværksættere og etablerede virksomheder indenfor IKT. Vær med til at fejre de gode historier indenfor IoT, AI, Big Data og meget mere. Arrangeret af Brains Business, It-forum og InfinIT. Begrænset antal pladser, tilmelding nødvendig. Læs mere og tilmeld dig.


  UTZON CENTER: UDSTILLING


  10.00 – 12.00: Skoleprogram

  ”Kom med Andreas Mogensen ud i rummet”

  I Utzon Centrets udstilling “Rumtosset” vil Andreas Mogensen fortælle et spændende oplæg om hans rejse ud i rummet og hans job ved ESA, The European Space Agency, samt svare på rumtossede spørgsmål fra jeres nysgerrige elever. Til sidst er der mulighed for at få taget et fedt klassebillede med Andreas. Udsolgt.
   

  UTZON CENTER: DET OBELSKE AUDITORIUM


  17.00-19.00: Debat

  ”Teknologiens muligheder, magt og trusler” med professor Ole Sejer Iversen, professor Vincent Hendricks, professor Rikke Ørngreen, DR-vært Esben Hardenberg og astronaut Andreas Mogensen.

  Små børn kan sende snaps og gå på Youtube, før de kan binde deres snørebånd. Som voksne kommer de til at køre i selvkørende biler og snakke med deres spisestuer. Alt i deres verden kommer til at være smart. Kun deres fantasi kommer til at sætte grænser for ny teknologi. Men ingen udvikling uden udfordringer. Og netop teknologiens muligheder, magt og udfordringer kan du blive klogere på, når Videnskabsmødet 2019 bliver skudt i gang med en debat mellem Rikke Ørngreen, professor i læring og filosofi, Vincent F. Hendricks, professor i filosofi, Ole Sejer Iversen centerleder ved Center for Computational Thinking, astronaut Andreas Mogensen og Esben Hardenberg, vært på P1-programmet ‘Digitalt’. Først-til-mølle-princip.
   

  AALBORG HOVEDBIBLIOTEK


  10.00 – 16.00: Stand

  Smart City – en verden overtaget af selvkørende robotter.

  Kom og prøv de små selvkørende robotter, og oplev hvordan en hel by kan fungere helt uden trafikregler, søndagsbilister og kø ved brandudrykning. Smart City er udviklet af Aalborg Universitet, der undersøger fremtidens byrum og -planlægning.
   

 • +

  Fredag den 11. oktober

  CREATE AALBORG UNIVERSITET

  11.00 – 17.00: Standområde

  Mød videnskaben i virkeligheden.

  Få lov at prøve, føle, lytte, dufte, smage og kigge på de nyeste gadgets, dimser og påfund inden for videnskaben, når stand-områderne i CREATE og Nordkraft bliver omdannet til Danmarks største laboratorium, hvor innovative virksomheder og forskere står klar til at vise dig fremtidens teknologi, banebrydende forskning og vilde eksperimenter.


  Mød Aalborg Zoo uden for hegnet. 

  Når Aalborg Zoo ruller udenfor de vante rammer, har du mulighed for at mærke tigerens tænder, klappe løven, lære hvorfor elefanterne skal beskyttes i Afrika og høre om, hvordan dyrene i zoologiske haver gør en forskel i naturen.


  Innovative exoskeleton technology for motion assistance. 

  Exoskeletons are an advanced technology that can be used in a wide range of applications, including assisting patients in walking and manipulating and enhancing the capabilities of healthy humans such as workers and the elderly. New technologies of exoskeleton design and control have been developed to advance the state-of-the-art help to people in need. In this exhibition, we will bring some exoskeletons and sensors for the interest of the public, including an upper-body exoskeleton, a soft glove, and a novel sensor to detect human motion intention.


  Syng i Virtual Reality: Et psykologisk værktøj til børn med social angst

  Oplev DR’s børnekor i VR fra et barns synspunkt, og hør om, hvordan Multisensory Experience Labs har forsket i, hvordan Virtual Reality kan hjælpe børn og unge diagnosticeret med social angst.


  "Knoglestrækkeren version 2.0”

  I dag kan læger save et ben midt over på patienter og instruere dem i at skrue på en mekanisk anordning, der gør dem én millimeter højere om dagen. Kom forbi og hør, hvordan vi arbejder på at skabe et system, der gør det muligt at måle de indre kræfter i benet under benforlængelsen. 


  Robot Fish

  The Harbingerfish is a work of design fiction. It is materialized in the form of a soft robot. The robot helps to portray plastic pollution in the oceans. By robot-human interaction, the work investigates how human emotions can be activated by robots in relation to societal issues.


  Waste Wizard

  Vi skal allesammen affaldssortere - men kunne det ikke være dejligt, hvis vores skraldespand selv kunne gøre det? På Institut for Datalogi ved Aalborg Universitet har studerende bygget en prototype på en selvsorterende affaldsspand - se om du er bedre til at sortere end maskinen, og lær samtidig omkring billedgenkendelse og kunstig intelligens!


  Leg og lær med robotter

  Kom forbi Xlab og prøv at kode vores små robotter, og lær om robotternes spændende univers. Robotterne giver inspiration til nye måder at lege og lære med kreativitet og teknologi.


  Create Stand: REGION NORDJYLLAND

  I Region Nordjylland behandler vi ikke blot patienter på de nordjyske hospitaler. Hver dag forsker, udvikler og innoverer vi i Regionen, så vi kan sikre den bedste diagnostik, behandling og pleje - ikke bare i dag, men også i fremtiden. Oplev blandt andet den særlige app ”Musikstjernen” og mød Steno Diabetes Center Nordjylland.

  Steno Diabetes Center Nordjylland (SDCN) stiller skarpt på diabetes og præsenterer en interaktiv stand. Fredag har vi fokus på diabetes og fald. Kom forbi og prøv at få dit målt blodsukker, din balanceevne, muskelstyrke og gangsikkerhed af det samme forskningsudstyr, som vi bruger til forskning i sammenhængen mellem diabetes og faldulykker.


  11.30 – 12.00: Oplæg

  “Mellem Shitstorms og Sociale Fællesskaber” med forsker Anders Kristian Munk.

  Tag med en tur rundt i Facebookdanmark og hør, hvordan antropologer benytter sig af maskinlæring og kunstig intelligens for at forstå, hvad der er sket med danskernes demokratiske samtale på nettet. Hvad er et ekkokammer? Hvor findes de? Hvad laver vi i dem? Og er de overhovedet et problem?


  12:30 – 13.00: Oplæg

  ”Hvad er ’Citizen Science’ og ’Lyden af Danmark’” med professor Carsten Rahbek.

  De lyde, der omgiver os, har enorm betydning for vores helbred, vores humør og verdens natur. For at blive klogere på netop lydene omkring os har en gruppe danske forskere i år søsat citizen science-projektet ‘Lyden af Danmark’, hvor alle med en mobiltelefon kan bidrage med lydoptagelser fra deres egn af Danmark. Til Videnskabsmødet kan du høre leder af projektet, professor Carsten Rahbek, fortælle, hvordan lyd forandrer vores verden, og hvorfor han har sat sig for at optage alle Danmarks lyde.


  13.30 – 14.00: Oplæg

  “Havet, klima og kulstof: hvordan hænger det sammen?” med forsker Colin Stedmon. 

  Vores verdenshave har evnen til at hjælpe os af med CO2 fra atmosfæren, og de spiller derfor en vigtig rolle i det globale kulstofkredsløb. Men hvad sker der med den CO2, som havene optager og optager de egentlig “nok”? I dette oplæg vil lektor Colin Stedmon fra DTU Aqua, der er ekspert i havets kemiske sammensætning, give en introduktion til udvikling af CO2 i atmosfæren over tid og til de forskellige processer, der gør, at havet kan optage store mængder CO2.
   

  14.30 – 15.00: Oplæg

  ”Identitet: Kønnet i opbrud” med forsker Astrid Ditte Højgaard.

  De nye kønsidentiteter og de udfordringer det giver sundhedsvæsenet.


  15.30 – 16.00: Show

  Hverdagens kemikalier – et kemishow for børn og unge.

  Aalborg Universitets Kemishow præsenterer et underholdende show baseret på spektakulære og fascinerende reaktioner mellem hverdagens kemikalier. Vi leverer viden om naturvidenskab på en let tilgængelig måde i fuld fart og med et smil på læben. Og så viser vi dig også farlige kemiske eksperimenter, som du ikke kan lege med derhjemme… 


  MUSIKKENS HUS


  11.00 – 17.00: Stand

  Musikstjernen – oplev hvordan musik nedsætter stress og ubehag i ambulancen.

  Region Nordjylland og Aalborg Universitet præsenterer Musikstjernen – i samarbejde med FALCK. Få et indtryk af, hvordan musik i ambulancen nedsætter stress og ubehag, og oplev selv musikkens beroligende effekt, når du lægger dig i hospitalssengen. Opfinderne af Musikstjernen, Lars Rye Bertelsen og Helle Nystrup Lund er til stede og fortæller om appen og dens anvendelse i sundhedssektoren.


  12.00-13.15: Rundvisning

  ”Den klassiske rundvisning”. Begrænsede pladser.

  Vidste du, at de mange amøber, der pryder væggene i Koncertsalen, er limet på ved håndkraft? 

  Dette og meget mere kan du blive klogere på ved at tage med på “Den klassiske rundvisning” i Musikkens Hus, der går gennem de imponerende koncertsale, den smukke foyer med udsigt ud over Limfjorden samt backstageområderne, hvor sceneteknikere og kunstnere befinder sig før og efter koncerterne. En af Musikkens Hus’ engagerede rundvisere vil stå for turen og undervejs strø om sig med interessante detaljer om husets historie, arkitektur og livet bag kulissen. Begrænsede pladser. Tilmeld dig.

  Mødested: Til venstre for hovedindgangen i Indgangsfoyeren.


  14.00-15.15: Rundvisning:

  ”Den klassiske rundvisning”. Begrænsede pladser.

  Vidste du, at de mange amøber, der pryder væggene i Koncertsalen, er limet på ved håndkraft? 

  Dette og meget mere kan du blive klogere på ved at tage med på “Den klassiske rundvisning” i Musikkens Hus, der går gennem de imponerende koncertsale, den smukke foyer med udsigt ud over Limfjorden samt backstageområderne, hvor sceneteknikere og kunstnere befinder sig før og efter koncerterne. En af Musikkens Hus’ engagerede rundvisere vil stå for turen og undervejs strø om sig med interessante detaljer om husets historie, arkitektur og livet bag kulissen. Begrænsede pladser. Tilmeld dig.

  Mødested: Til venstre for hovedindgangen i Indgangsfoyeren.


  Musikkens Hus: INTIMSALEN

  10.00 – 11.00: DR P1 sender direkte

  Programmet ”Sygt nok” med DR-vært Maja Thiele og hjerneforsker Troels W. Kjær om unge og hjernen.

  Oplev P1 programmet “Sygt nok” live med vært Maja Thiele, læge og forsker, der får besøg af Troels W. Kjær, hjerneforsker og professor ved Københavns Universitet til en snak om unges hjerner. 


  11.30-12.15: Talk:

  ”Sådan bygger du et computerspil” med værterne Chris Lehmann og Esben Hardenberg fra P1 programmet ”Digitalt” og Jonas Byrresen, spiludvikler og medstifter af Bedtime Digital Games.

  Inde under den polerede overflade på computerspil er der altid et rod af spaghetti-kode, halvt skrottede ideer, der kun lige akkurat hænger sammen og skrottede løsninger, der ikke gjorde. Spiludvikling er en konstant kamp mellem det teknisk mulige, kunstneriske drømme og frygt for ikke at slå til. Vær med, når værterne fra Digitalt på P1 kigger ind i maskinrummet på Bedtime Digital Games' spil med Jonas Byrresen.


  13.00-14.00: Talk:

  ”Er du rigtig(t) klog? – om forskellige typer intelligens” med håndværker og komiker Anders Nielsen, hjerneforsker Troels W. Kjær og P1-vært Maja Hald.

  Hvad vil det sige at være klog? Hvornår er man så rigtig(t) klog? Kom med når P1-vært Maja Hald tager en snak med hjerneforsker Troels W. Kjær og håndværker og komiker Anders Nielsen, om forskellige typer intelligens, og om man nødvendigvis er dum, fordi man “bare” er håndværker? 


  15.30-16.15: Talk:

  ”Hvad kan kunstig intelligens?” med værterne Chris Lehmann og Esben Hardenberg fra P1 programmet ”Digitalt” og Andreas B. Eriksen, direktør og partner i Ambolt.

  Kunstig intelligens minder os om film som Rumrejsen 2001 og Terminator, hvor moralen er, at vi mennesker skal passe på med at lade maskinerne overtage vores tankevirksomhed for os. Teknologierne til at få maskinernes hjælp er på vej, men de uhyggelige fremtidsscenarier er ikke blevet nutid endnu. Så hvad kan vi egentlig bruge kunstig intelligens til i dag?
  Værterne fra Digitalt på P1 tænder for de intelligente computere og tager en rejse ind i den kunstige hjerne med kunstig intelligens-specialist Andreas B. Eriksen fra AI startup-virksomheden Ambolt.


  MUSIKKENS HUS: KLASSISK SAL


  11.00-11.30: Oplæg og workshop:

  ”Stop op og lyt indad! Musikterapi kan afhjælpe stress og angst” med forsker Bolette Daniels Beck.

  Vi ved, at musiklytning giver umiddelbar ro og afstresning – i musikterapi går vi et lag dybere ned. Kom og hør, hvordan mennesker på stresssygemelding kom i job igen efter musikterapi, og oplev live, hvordan musiklytning påvirker kroppen fysiologisk


  11.30–12.00: Oplæg:

  ”Oplev, hvordan musik virker ved demens og få indblik i mekanismerne bag” med professor Hanne Mette Ridder og Ph.d.-stipendiat Jens Anderson-Ingstrup.

  Musikterapi bruges i stigende grad i demensomsorgen. I dette oplæg kan du blandt andet opleve, hvordan musik kan aktivere minder, påvirke humør og skabe fællesskab og motivation, og du hører om den nyeste forskning indenfor området.


  12.00–12.30: Oplæg på engelsk:

  ”What is Sound?” med professor Mark Grimshaw-Aagaard.

  Is sound a sound wave, as physicists and acousticians would have it, or is sound a perception that is formed not only from the sensation of sound waves but also from other sensations and our cognition? This lecture throws doubt on the view that sound is a sound wave by showing that the object of hearing, sound, derives not only from our auditory system but also other sensory modalities, in particular vision.


  12.30–13.00: Workshop:

  Hands-on musikteknologi

  EEG, biofeedback, VR, computerspil, audio processing. 


  13.00–13.30: Oplæg:

  ”Hvordan smager lyd?” med forsker Mads Walther-Hansen.

  Musik er primært noget, vi oplever med vores ører, men musik aktiverer også oplevelser, der knytter sig til andre af kroppens sanser. I dette oplæg vil du høre om, hvordan musik f.eks. kan ændre smagen af din mad, aktivere en oplevelse af lugt, der ikke er fysisk til stede i luften, eller påvirke opfattelsen af varme og kulde.  


  13.30–14.00: Workshop:

  Hands-on musikteknologi.

  EEG, biofeedback, VR, computerspil, audio processing.


  14.00–14.30: Oplæg på engelsk:

  ”Sound. Play. Sense” med forsker Tom Garner.

  Imagine you are playing a survival horror computer game, but are an old hand at it and so a little bored. What would happen if the game could sense this and make itself more frightening? This lecture presents the topic of biofeedback in computer games, where the player’s psychophysiology is measured by the game and used in real-time to process game artifacts such as the sound in order to keep the player in a state of fear.


  14.30–15.00: Workshop:

  Hands-on musikteknologi.

  EEG, biofeedback, VR, computerspil, audio processing.


  15.00-15.30: Oplæg og workshop:

  ”Stop op og lyt indad! Musikterapi kan afhjælpe stress og angst.” med forsker Bolette Daniels Beck.

  Vi ved, at musiklytning giver umiddelbar ro og afstresning – i musikterapi går vi et lag dybere ned. Kom og hør, hvordan mennesker på stresssygemelding kom i job igen efter musikterapi, og oplev live, hvordan musiklytning påvirker kroppen fysiologisk


  15.30–16.00: Oplæg:

  ”Oplev, hvordan musik virker ved demens og få indblik i mekanismerne bag” med professor Hanne Mette Ridder og Ph.d.-stipendiat Jens Anderson-Ingstrup.

  Musikterapi bruges i stigende grad i demensomsorgen. I dette oplæg kan du blandt andet opleve, hvordan musik kan aktivere minder, påvirke humør og skabe fællesskab og motivation, og du hører om den nyeste forskning indenfor området.


  NORDKRAFT


  11.00-11.45: Dyst:

  ”Science slam” – Fem projekter. Seks minutter. Én vinder.

  Ingen rekvisit er for vanvittig og ingen fremførelse for dristig, når fem studerende fra hver deres fakultet skal forsøge at vinde publikums gunst i Aalborg Universitets Science Slam-konkurrence.

  De studerende får hver seks nervepirrende minutter til at fremlægge deres projekt på den mest levende, spændende og medlevende måde, de kan, og så er det op til publikum at vurdere, hvem der kan træde op på skamlens øverste trin og lade sig hylde som årets Science Slammer.


  11.00-17.00: Standområde:

  Mød videnskaben i virkeligheden.

  Få lov at prøve, føle, lytte, dufte, smage og kigge på de nyeste gadgets, dimser og påfund inden for videnskaben, når stand-områderne i CREATE og Nordkraft bliver omdannet til Danmarks største laboratorium, hvor innovative virksomheder og forskere står klar til at vise dig fremtidens teknologi, banebrydende forskning og vilde eksperimenter.

  Ambolt

  Ambolt er en start-up, som specialiserer sig i at udvikle projekter med kunstig intelligens, også kendt som AI (Artificial technology). Vi er blandt andet med til at udvikle intelligente løsninger til kontrol af lyskryds, check-in og diagnostik hos praktiserende læger, visuelt content udvælgelse, og beslutningsstøtte til lakseopdræt. Læs mere om os på Ambolt.io


  Danish Sound Network

  Danish Sound Network arbejder med at fremme det danske lyd-økosystem indenfor fire områder: lydoptagelse og reproduktion, lyddiagnostik og monitorering, digitale medier og velfærdsteknologier. Netværket er knudepunkt for forskningsmiljøer, startup’s, SMVer og større virksomheder, offentlige organisationer, politikere og professionelle brugere, der har fokus på med og interesse for lyd og lydteknologi. Læs mere på www.danishsound.org 


  Hopspots

  Kom og prøv Hopspots - et interaktivt læringsmiddel, der er designet til at kombinere læring med bevægelse. Hopspots er en dansk opfindelse, hvor børn i alderen 2-16 år selv kan være med til at skabe læringsindhold, når de producerer spil i appen. 

  Polaris

  Come say hi to the service robot Polaris. The Polaris prototype is build as a self driven unit on a ball - the body is a meter and a half and the "head" is a tablet placed on top. Our team are creating the next level of indoor wayfinding through a network of autonomous robotic wayfinding assistants e.g. to provide wayfinding in airports, hospitals or to act as a guide in the experience industry. 


  Seluxit

  Internet of Things er i en rivende udvikling. Ved at koble produkter til Internettet, kan man gøre ting smartere, optimer ressourcer, forbedre processer og skabe nye forretningsmuligheder. Men hvordan forbereder vi den unge generation på fremtidens mange muligheder? Kom og besøg Seluxit og få svar og inspiration.


  Sound Hub Denmark

  Sound Hub Denmark is the world’s first international sound technology innovation environment. A world-class sound and acoustics growth hub for startups, SME’s and corporates. The Sound Hub Denmark concept is co-founded by Bang & Olufsen, Harman Lifestyle, Aalborg University, Danish Sound Network and Struer Municipality. Sound Hub is business acceleration in a sound professional coworking environment with access to excellent sound, craft and test facilities and highly specialized skills from industry-leaders and knowledge institutions.


  MAPUGUAQUÉN

  Experience the world's first active sound system made of clay. The Mapuguaquén speakers use the state-of-the-art in electronics and amplification with ancestral craft techniques. They are produced in limited, numbered series, using traditional craft techniques, natural materials and regional aesthetics. 


  Pianini 

  Learn to play piano at home with the Pianini app. Pianini delivers a classical piano education in a magical environment for kids. So intuitive and engaging, it doesn't require reading skills or any parental intervention. Pianini recognizes piano playing on acoustic/electric piano and compares it with the existing preset, in order to then display any errors in real time and give situational feedback. In order to provide the kids with a customized mix of challenges and success experiences, learning pace and teaching materials are selected using elements of artificial intelligence.


  Technicon

  Technicon bygger fremtidens fleksible robotløsninger til fremstillingsindustrien, hvor vi kombinerer den nyeste teknologi med en innovativ tankegang. På vores stand kan besøgende opleve en Cobot fra Universal Robots, som er industriens samarbejdende robotter. Her vil der være mulighed for selv at prøve at programmere robotten og anvende ny og avanceret vision-teknologi. 


  DR Skole

  Spil på et frugtklaver, lav din egen spillekonsol eller prøv et hjemmelavet flipperspil. Nysgerrig? Kom forbi DR Skoles stand, hvor du kan prøve kræfter med skoleprojektet ultra:bit, der handler om teknologiforståelse.


  Videnskab.dk

  Videnskab.dk's YouTube-kanal, Tjek, kommer på Videnskabsmødet. Kom og mød os i standen og deltag i spændende konkurrencer. Du kan også blive klogere på, hvordan vi laver YouTube-videoer om videnskab til unge, og hvorfor det er vigtigt at arbejde med formidling på netop denne platform


  Audio Analysis Lab, Institut for arkitektur og Medieteknologi, Aalborg University “Sound Zones”

  Enjoy an individualized audio in a social setting. Sound Zones enable multiple people to enjoy different audio contents in the same acoustic environment without disturbing each other. Experience how perceptually optimized sounds zones work.


  Institut for elektroniske systemer, Aalborg Universitet “Hacking er nemt…”

  Kom forbi den sorte boks og lær, hvor nemt det kan være at lytte med på andres internettrafik. Man kan også finde ud af, hvorfor man aldrig skal samle et USB-stik op fra gaden og sætte det i sin computer, og hvad man skal holde øje med, når man bruger offentlige computere.
  Derudover vil man kunne opleve cybersikkerheds platformen Haaukins, som er udviklet med midler fra industriens fond.


  Videnscenter for Automation & Robotteknologi

  Videnscentret er et samarbejde mellem fem erhvervsskoler og en række associerede partnere. Samarbejdet skal blandt andet at bidrage til, at elever i erhvervsuddannelserne kan håndtere den hastige teknologiske udvikling og matche de kompetencer, som virksomhederne efterspørger på et digitalt arbejdsmarked. Videncenterets formål er blandt andet at opbygge og formidle ekspertviden til erhvervsskolerne med den nyeste teknologi, der hører til området. Kig forbi og prøv de teknologier, vi arbejder med.


  12.00-13.00: Oplæg:

  ”Din mobil, data og overvågning” med teknologiekspert og DR-vært Nikolaj Sonne.

  Apps, hjemmesider og styresystemer lover dig øget service og anvendelighed, mens de samtidig høster al din data. Wifi’en kan være tændt, selvom den ser slukket ud, Google og Apple ved alt om dig, og Facebook kan læse dine SMS’er. Men hvad er det egentlig vores data, handlinger, bevægelse, beskeder og tale, opdateringer og indkøbsoplysninger bliver brugt til? Journalist og tech-ekspert Nikolaj Sonne gør dig i dette foredrag klogere på, hvad du i virkeligheden sagde ja til, da du trykkede accepter til “terms and conditions”.


  13.00-14.00: Rundvisning:

  “Fra kraftværk til kulturhus”. Begrænsede pladser.

  I Kulturhuset Nordkraft bliver der hver dag fyret op under et mix af liv, kultur, sport og fritid i monumentale rammer af rå New Yorker-arkitektur lige midt i Aalborg. Men i over et halvt århundrede var det i stedet de kulfyrede kedler, der blev fyret op under, da kulturhuset var et kraftværk. Og som du vil kunne høre på denne rundvisning, er det gamle kraftværk fyldt med spændende historier om alt fra skumle smuglere til livsfarlige arbejdsvilkår og en fortabt taghave. Begrænsede pladser. Tilmeld dig.

  Mødested: Ved trappen i Kedelhallen.


  14.00-15.00: Talk:

  ”Online fællesskaber og digitale aftryk” med youtuber Rebecca Charlotte Dahl, forsker Malene Charlotte Larsen og DR-vært Søren Bjørn-Hansen.

  Sportsstjerner, popmusikere og skuespillere har fået selskab på børneværelserne af en helt ny slags idoler: Youtubere. Men for mange unge mennesker er youtuberne ikke bare idoler, men snarere en slags digitale venner, som de kan spørge om gode råd, spejle sig i og hænge ud med.

  Mød en af den digitale tidsalders nye idoler, youtuberen Rebecca Charlotte Dahl, i samtale med Malene Charlotte Larsen, forsker og ekspert i digital ungdomskultur, om youtubernes betydning for unge mennesker og den digitale tidsalders nye onlinefællesskaber.


  15.00-17.00: Event:

  Kunstpionererne i Kunsthal NORD.

  Kom op i Kunsthal NORD og oplev videnskabens verden gennem samtidskunstens øjne!

  Med udgangspunkt i den aktuelle udstilling “Provisorisk Landskab” af kunstnerne Jan Danebod og Peter Olsen har de studerende på Kunsthal NORDS Kunstpioner-uddannelse fået til opgave at formidle mødet mellem kunst og videnskab. 

  Se de spændende, smukke, provokerende og interessante bud på, hvordan mødet mellem kunst og videnskab kan formidles, når Kunstpionererne løfter sløret for deres værker lørdag klokken 15 i Kunsthal NORD. 


  15.30-16.00: Quiz:

  Mytedysten arrangeret af Videnskab.dk.

  "Mobilstråler er skadelige for sædkvaliteten", "det hjælper på tømmermænd at drikke en øl dagen derpå" og "sved er et tegn på dårlig kondi". Der findes mange myter og påstande om sundhed. Men har du egentlig styr på, hvad der sandt, og hvad der er falsk? Videnskab.dk's YouTube-redaktion har spurgt en række forskere, hvad der op og ned i myteland, og nu kan du få svarene. Udfordr dig selv og dine venner, når vi ruller Mytedysten Live ud på scenen i Nordkraft. 


  16.00-17.00: Musik:

  ”One Hour Ambient Set” med Jacob Tolstrup og Nikolaj Skjold, studerende ved elektronisk lyd og musik på Det Jyske Musikkonservatorium.

  Under uropførelsen af dette musikalske værk bliver du som lytter inviteret ind i et lydunivers, hvor det syntetiske fusionerer med det organiske. I dette univers bliver musikken vasket ren for klichéer, og det er op til dig at fortolke værket. Musikken vil svinge mellem statiske tilstande og vævende rytmer. Alt, hvad du hører, vil være opført live og udført ved hjælp af computere og analoge maskiner. De to komponister Jacob Tolstrup og Nikolaj Skjold studerer til dagligt elektronisk lyd og musik på Det Jyske Musikkonservatorium i Aalborg.


  UTZON CENTER


  08.30-13.30: Konference:

  ”Kreativ skaberkraft med den digitale generation” - om digital skabelse i folkeskolen arrangeret af Utzon Center.

  Børn skal ikke bare lære at bruge teknologi. De skal lære at skabe kreativt med den. Men hvordan får man leg, læring og teknologi til at gå hånd i hånd i undervisningen?

  Det kan du blive klogere på til denne konference, hvor du kan møde kolleger og høre oplæg med forskere og eksperter fra bl.a. DR Skole, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Sofiendalskolen, EON Reality og Lego Fonden, samt blive udfordret med kreative workshops, tage del i paneldebatten og få spændende undervisningsmateriale fra Utzon Center med hjem. Læs mere og tilmeld dig.


  AALBORG HOVEDBIBLIOTEK


  11.00-17.00: Universitarium:

  Et eksperimentarium for børn og unge.

  På Universitarium kan børn og unge eksperimentere med forskellige forsøg og derigennem udforske verden. Forsøgene tager udgangspunkt i naturvidenskaben og aktiverer både sanser og krop. Her kan du bl.a. lave dit eget batteri, lære om jordens ressourcer og prøve green-screen og VR-teknologi. Der vil være dygtige studerende til stede for at hjælpe med eksperimenterne, og du vil sikkert finde ud af, at arbejdet med natur og teknik er både interessant, nyttigt og sjovt.


  11.00-12.00: Talk:

  ”Saving Ryan’s Privacy: Ejer man data om sig selv?” i filosofaen med forsker Jes Lynning Harfeld og Ph.d.-stipendiat Jakob Thrane Mainz.

  De fleste ved allerede, at stater og store tech-giganter indsamler store mængder data om os. Formålene med at indsamle disse data kan være mange, lige fra at forudse hvordan sygdomme vil spredes, til at forudse hvordan den enkelte vælger vil stemme til næste valg. Men er det overhovedet legitimt at indsamle private oplysninger om folk? Eller ejer vi i virkeligheden data om os selv, på samme måde som vi ejer vores hus eller vores bil?


  14.00- 15.00: Talk:

  ”Teknologiens filosofi – når dimser, vi gør noget med, også gør noget ved os” i filosofaen med forsker Jes Lynning Harfeld og professor Antja Gimmler.

  Teknologien gennemsyrer vores liv. Fra elektrisk tandbørstning om morgen til streaming på TV’et om aftenen. Teknologi er allestedsnærværende. Men hvordan tænker vi teknologi? 

  Teknologifilosofien kan være med til at svare på, hvad teknologien gør ved os mennesker, og om teknologien bare er et middel til at opnå større ting. Samtalen mellem forsker Jes Lynning Harfeld og professor Antja Gimmler vil berøre både den eksistentielle dimension om mennesket som homo faber, maskinmennesket, men også om de etiske udfordringer forbundet med teknologien. 

 • +

  Lørdag den 12. oktober

  Familiekonkurrence


  10.00-15.00: Familiekonkurrence:

  Gå på Videnskabsjagten, og dyst med din familie.

  Hvad er videnskab, og hvor kan man finde den henne? Tag dine forældre med under armen og gå på opdagelse i videnskabens verden. Hyggeligt og lærerigt løb for hele familien, hvor I kan løse små sjove opgaver rundt på alle Videnskabsmødets lokationer og være med i konkurrencen om fede præmier!


  CREATE AALBORG UNIVERSITET


  10.00-15.00: Standområde:

  Mød videnskaben i virkeligheden.

  Få lov at prøve, føle, lytte, dufte, smage og kigge på de nyeste gadgets, dimser og påfund inden for videnskaben, når stand-områderne i CREATE og Nordkraft bliver omdannet til Danmarks største laboratorium, hvor innovative virksomheder og forskere står klar til at vise dig fremtidens teknologi, banebrydende forskning og vilde eksperimenter.


  Mød videnskaben i virkeligheden.

  Få lov at prøve, føle, lytte, dufte, smage og kigge på de nyeste gadgets, dimser og påfund inden for videnskaben, når stand-områderne i CREATE og Nordkraft bliver omdannet til Danmarks største laboratorium, hvor innovative virksomheder og forskere står klar til at vise dig fremtidens teknologi, banebrydende forskning og vilde eksperimenter.


  Mød Aalborg Zoo uden for hegnet. 

  Når Aalborg Zoo ruller udenfor de vante rammer, har du mulighed for at mærke tigerens tænder, klappe løven, lære hvorfor elefanterne skal beskyttes i Afrika og høre om, hvordan dyrene i zoologiske haver gør en forskel i naturen.


  Innovative exoskeleton technology for motion assistance. 

  Exoskeletons are an advanced technology that can be used in a wide range of applications, including assisting patients in walking and manipulating and enhancing the capabilities of healthy humans such as workers and the elderly. New technologies of exoskeleton design and control have been developed to advance the state-of-the-art help to people in need. In this exhibition, we will bring some exoskeletons and sensors for the interest of the public, including an upper-body exoskeleton, a soft glove, and a novel sensor to detect human motion intention.


  Syng i Virtual Reality: Et psykologisk værktøj til børn med social angst

  Oplev DR’s børnekor i VR fra et barns synspunkt, og hør om, hvordan Multisensory Experience Labs har forsket i, hvordan Virtual Reality kan hjælpe børn og unge diagnosticeret med social angst.


  "Knoglestrækkeren version 2.0”

  I dag kan læger save et ben midt over på patienter og instruere dem i at skrue på en mekanisk anordning, der gør dem én millimeter højere om dagen. Kom forbi og hør, hvordan vi arbejder på at skabe et system, der gør det muligt at måle de indre kræfter i benet under benforlængelsen.


  Robot Fish

  The Harbingerfish is a work of design fiction. It is materialized in the form of a soft robot. The robot helps to portray plastic pollution in the oceans. By robot-human interaction, the work investigates how human emotions can be activated by robots in relation to societal issues.


  Waste Wizard

  Vi skal allesammen affaldssortere - men kunne det ikke være dejligt, hvis vores skraldespand selv kunne gøre det? På Institut for Datalogi ved Aalborg Universitet har studerende bygget en prototype på en selvsorterende affaldsspand - se om du er bedre til at sortere end maskinen, og lær samtidig omkring billedgenkendelse og kunstig intelligens!


  Leg og lær med robotter

  Kom forbi Xlab og prøv at kode vores små robotter, og lær om robotternes spændende univers. Robotterne giver inspiration til nye måder at lege og lære med kreativitet og teknologi.
   

  Create Stand: REGION NORDJYLLAND

  I Region Nordjylland behandler vi ikke blot patienter på de nordjyske hospitaler. Hver dag forsker, udvikler og innoverer vi i Regionen, så vi kan sikre den bedste diagnostik, behandling og pleje -  ikke bare i dag, men også i fremtiden. Oplev blandt andet den særlige app ”Musikstjernen” og mød Steno Diabetes Center Nordjylland.

  Region Nordjylland og Aalborg Universitet præsenterer Musikstjernen – i samarbejde med FALCK. Få et indtryk af, hvordan musik i ambulancen nedsætter stress og ubehag, og oplev selv musikkens beroligende effekt, når du lægger dig i hospitalssengen. Opfinderne af Musikstjernen, Lars Rye Bertelsen og Helle Nystrup Lund er til stede og fortæller om appen og dens anvendelse i sundhedssektoren.

  Steno Diabetes Center Nordjylland (SDCN) stiller skarpt på diabetes og følesansen i fødderne. Kom forbi og få målt blodsukker og få testet din følesansen i fødderne ved enkelte undersøgelser. Samtidig vil vi gerne vise, hvordan vi ved hjælp af virtual reality-briller underviser diabetespatienter.
   

  10.00 – 10.30: Show

  Hverdagens kemikalier – et kemishow for børn og unge.

  Aalborg Universitets Kemishow præsenterer et underholdende show baseret på spektakulære og fascinerende reaktioner mellem hverdagens kemikalier. Vi leverer viden om naturvidenskab på en let tilgængelig måde i fuld fart og med et smil på læben. Og så viser vi dig også farlige kemiske eksperimenter, som du ikke kan lege med derhjemme…


  10.00 – 15.00: Videnskabslaboratoriet 

  Kom forbi og lav sjove eksperimenter med os! Vi skal lege med køkkenskabenes ingredienser, og du kan lære, hvordan du helt selv kan lave slim, “lavalamper”, male på mælk og mange andre sjove forsøg!
   

  11.30 – 12.00: Oplæg

  “Fra lort til olie og bæredygtige brændstoffer til den tunge transport” med professor Lasse Rosendahl. 

  Slam og organisk affald giver stigende udfordringer i den cirkulære økonomi mht udnyttelse og sikker bortskaffelse. Samtidig mangler vi løsninger til at gøre den tunge transportsektor bæredygtigt. HTL – Hydrothermal Liquefaction – er en teknologi, der effektivt og bæredygtigt kan bringe disse sammen i en samlet løsning for fremtiden.
   

  12.00 – 12.30: Show

  Hverdagens kemikalier – et kemishow for børn og unge.

  Aalborg Universitets Kemishow præsenterer et underholdende show baseret på spektakulære og fascinerende reaktioner mellem hverdagens kemikalier. Vi leverer viden om naturvidenskab på en let tilgængelig måde i fuld fart og med et smil på læben. Og så viser vi dig også farlige kemiske eksperimenter, som du ikke kan lege med derhjemme…


  13.00 – 13.30: Oplæg

  ”Smerter – hvorfor gør det ondt?” med professor Thomas Graven-Nielsen. 

  Kom og hør smerteprofessor Thomas Graven-Nielsen fortælle om smerten set fra et naturvidenskabelig perspektiv. Du kan blandt andet se frem til at blive klogere på, hvorfor vi føler smerte, hvad kroniske smerter er, hvad smerte betyder for vores mentale og fysiske helbred, og hvorvidt der er forskel på smerteopfattelse afhængig af dit køn. 


  14.00 – 14.30: Show

  Hverdagens kemikalier – et kemishow for børn og unge.

  Aalborg Universitets Kemishow præsenterer et underholdende show baseret på spektakulære og fascinerende reaktioner mellem hverdagens kemikalier. Vi leverer viden om naturvidenskab på en let tilgængelig måde i fuld fart og med et smil på læben. Og så viser vi dig også farlige kemiske eksperimenter, som du ikke kan lege med derhjemme…


  MUSIKKENS HUS


  10.00-11.15: Rundvisning:

  ”Tinge-linge-later” familierundvisning. Begrænsede pladser.

  ”Tinge-linge-later”-rundvisningen i Musikkens Hus er den perfekte rundvisning for børn og barnlige, musikglade sjæle. Kom på en interaktiv tur rundt i Musikkens Hus og vær med til at finde de ting, der bruges, når man laver en koncert. På turen skal i blandt andet se den store Koncertsal og de sminkerum, hvor musikerne gør sig klar inden koncerten. Børn skal være ifølge med én voksen over 18 år, og der skal være minimum én voksen pr. 5 deltagende børn. Begrænsede pladser. Tilmeld dig.

  Mødested: Til venstre for hovedindgangen i Indgangsfoyeren.


  12.00-13.15: Rundvisning:

  Den Klassisk rundvisning. Begrænsede pladser.

  Vidste du, at de mange amøber, der pryder væggene i Koncertsalen, er limet på ved håndkraft? 

  Dette og meget mere kan du blive klogere på ved at tage med på “Den klassiske rundvisning” i Musikkens Hus, der går gennem de imponerende koncertsale, den smukke foyer med udsigt ud over Limfjorden samt backstageområderne, hvor sceneteknikere og kunstnere befinder sig før og efter koncerterne. En af Musikkens Hus’ engagerede rundvisere vil stå for turen og undervejs strø om sig med interessante detaljer om husets historie, arkitektur og livet bag kulissen. Begrænsede pladser. Tilmeld dig.

  Mødested: Til venstre for hovedindgangen i Indgangsfoyeren.


  14.00-15.15: Rundvisning:

  ”Tinge-linge-later” familierundvisning. Begrænsede pladser.

  ”Tinge-linge-later”-rundvisningen i Musikkens Hus er den perfekte rundvisning for børn og barnlige, musikglade sjæle. Kom på en interaktiv tur rundt i Musikkens Hus og vær med til at finde de ting, der bruges, når man laver en koncert. På turen skal i blandt andet se den store Koncertsal og de sminkerum, hvor musikerne gør sig klar inden koncerten. Børn skal være ifølge med én voksen over 18 år, og der skal være minimum én voksen pr. 5 deltagende børn. Begrænsede pladser. Tilmeld dig.

  Mødested: Til venstre for hovedindgangen i Indgangsfoyeren.


  MUSIKKENS HUS: INTIMSALEN


  13.00-14.00: DR P1 sender direkte:

  Programmet ”Så vidt vi ved” med DR-værter Maja Hald og Carsten Nielsen og blandt andet professor Sebastian Mernild.

  Kan byerne og borgere vinde klimakampen? Over halvdelen af jordens befolkning bor i byer, som bærer et tungt ansvar for menneskeskabte klimaforandringer. I denne uge mødes storbyerne til klimakonference i Danmark for at råde bod på det. Men vil metropolerne blot klimatilpasse sig selv og redde deres egne borgere, eller gør de gavn globalt? Og er vi så meget i samme båd, at erfaringer fra New York kan bruges i Nykøbing?

  I en live-udgave af P1’s videnskabsmagasin ”Så vidt vi ved” fra Videnskabsmødet i Aalborg drøfter eksperter, beslutningstagere og borgere vores klimatruede fremtid. Hvad venter os? Hvad kan vi gøre ved det? Og hvor meget hjælper de forslag, byerne præsenterer?

  Medvirkende:

  • Anne Jensen, seniorforsker ved Aarhus Universitets tværfaglige center for klimaforskning (iCLIMATE).
  • Sebastian Mernild, klimaforsker i FN’s klimapanel (IPCC), direktør for Nansencentret i Norge.
  • Tomas Breddam (S), borgmester i Roskilde Kommune.
  • Zacharias Brix Madsen, Grøn Agent i Aalborg Kommune.


  MUSIKKENS HUS: KLASSISK SAL


  10.00-11.00: Workshop:

  Leg med lyd med forskningsprojektet ”Lyden af Danmark”.

  Kom og leg med lyd-spil og lydaktiviteter og find ud af, hvem der har ørerne bedst skruet på af dig, din familie eller dine venner! Efter en kort introduktion til forskningsprojektet ‘Lyden af Danmark’ vil I kunne shoppe rundt mellem de mange aktiviteter og stille spørgsmål om hørelse og lyd til forskerne bag projektet. Husk at møde op til tiden og få introen med.  


  12.00-13.00: Workshop:

  Leg med lyd med forskningsprojektet ”Lyden af Danmark”.

  Kom og leg med lyd-spil og lydaktiviteter og find ud af, hvem der har ørerne bedst skruet på af dig, din familie eller dine venner! Efter en kort introduktion til forskningsprojektet ‘Lyden af Danmark’ vil I kunne shoppe rundt mellem de mange aktiviteter og stille spørgsmål om hørelse og lyd til forskerne bag projektet. Husk at møde op til tiden og få introen med.  


  13.00-14.00: Workshop:

  Skæg og leg med lyd og musik med brug af de nyeste digitale teknologier.

  I denne workshop deler vi nogle af de nyeste digitale musikinstrument-teknologier – kom og prøv, leg og jam sammen, hav en sjov stund sammen med os og andre – alle aldre og færdigheder er velkomne.


  NORDKRAFT


  10.00-15.00: Standområde:

  Mød videnskaben i virkeligheden.

  Få lov at prøve, føle, lytte, dufte, smage og kigge på de nyeste gadgets, dimser og påfund inden for videnskaben, når stand-områderne i CREATE og Nordkraft bliver omdannet til Danmarks største laboratorium, hvor innovative virksomheder og forskere står klar til at vise dig fremtidens teknologi, banebrydende forskning og vilde eksperimenter.

  Ambolt

  Ambolt er en start-up, som specialiserer sig i at udvikle projekter med kunstig intelligens, også kendt som AI (Artificial technology). Vi er blandt andet med til at udvikle intelligente løsninger til kontrol af lyskryds, check-in og diagnostik hos praktiserende læger, visuelt content udvælgelse, og beslutningsstøtte til lakseopdræt. Læs mere om os på Ambolt.io


  Danish Sound Network

  Danish Sound Network arbejder med at fremme det danske lyd-økosystem indenfor fire områder: lydoptagelse og reproduktion, lyddiagnostik og monitorering, digitale medier og velfærdsteknologier. Netværket er knudepunkt for forskningsmiljøer, startup’s, SMVer og større virksomheder, offentlige organisationer, politikere og professionelle brugere, der har fokus på med og interesse for lyd og lydteknologi. Læs mere på www.danishsound.org 


  Hopspots

  Kom og prøv Hopspots - et interaktivt læringsmiddel, der er designet til at kombinere læring med bevægelse. Hopspots er en dansk opfindelse, hvor børn i alderen 2-16 år selv kan være med til at skabe læringsindhold, når de producerer spil i appen. 


  Polaris

  Come say hi to the service robot Polaris. The Polaris prototype is build as a self driven unit on a ball - the body is a meter and a half and the "head" is a tablet placed on top. Our team are creating the next level of indoor wayfinding through a network of autonomous robotic wayfinding assistants e.g. to provide wayfinding in airports, hospitals or to act as a guide in the experience industry.


  Seluxit

  Internet of Things er i en rivende udvikling. Ved at koble produkter til Internettet, kan man gøre ting smartere, optimer ressourcer, forbedre processer og skabe nye forretningsmuligheder. Men hvordan forbereder vi den unge generation på fremtidens mange muligheder? Kom og besøg Seluxit og få svar og inspiration.


  Sound Hub Denmark

  Sound Hub Denmark is the world’s first international sound technology innovation environment. A world-class sound and acoustics growth hub for startups, SME’s and corporates. The Sound Hub Denmark concept is co-founded by Bang & Olufsen, Harman Lifestyle, Aalborg University, Danish Sound Network and Struer Municipality. Sound Hub is business acceleration in a sound professional coworking environment with access to excellent sound, craft and test facilities and highly specialized skills from industry-leaders and knowledge institutions.


  MAPUGUAQUÉN

  Experience the world's first active sound system made of clay. The Mapuguaquén speakers use the state-of-the-art in electronics and amplification with ancestral craft techniques. They are produced in limited, numbered series, using traditional craft techniques, natural materials and regional aesthetics. 


  Pianini 

  Learn to play piano at home with the Pianini app. Pianini delivers a classical piano education in a magical environment for kids. So intuitive and engaging, it doesn't require reading skills or any parental intervention. Pianini recognizes piano playing on acoustic/electric piano and compares it with the existing preset, in order to then display any errors in real time and give situational feedback. In order to provide the kids with a customized mix of challenges and success experiences, learning pace and teaching materials are selected using elements of artificial intelligence.


  Technicon

  Technicon bygger fremtidens fleksible robotløsninger til fremstillingsindustrien, hvor vi kombinerer den nyeste teknologi med en innovativ tankegang. På vores stand kan besøgende opleve en Cobot fra Universal Robots, som er industriens samarbejdende robotter. Her vil der være mulighed for selv at prøve at programmere robotten og anvende ny og avanceret vision-teknologi.


  DR Skole

  Spil på et frugtklaver, lav din egen spillekonsol eller prøv et hjemmelavet flipperspil. Nysgerrig? Kom forbi DR Skoles stand, hvor du kan prøve kræfter med skoleprojektet ultra:bit, der handler om teknologiforståelse.


  Audio Analysis Lab, Institut for arkitektur og Medieteknologi, Aalborg University “Sound Zones”

  Enjoy an individualized audio in a social setting. Sound Zones enable multiple people to enjoy different audio contents in the same acoustic environment without disturbing each other. Experience how perceptually optimized sounds zones work.


  Institut for elektroniske systemer, Aalborg Universitet “Hacking er nemt…”

  Kom forbi den sorte boks og lær, hvor nemt det kan være at lytte med på andres internettrafik. Man kan også finde ud af, hvorfor man aldrig skal samle et USB-stik op fra gaden og sætte det i sin computer, og hvad man skal holde øje med, når man bruger offentlige computere.
  Derudover vil man kunne opleve cybersikkerheds platformen Haaukins, som er udviklet med midler fra industriens fond.


  Videnscenter for Automation & Robotteknologi

  Videnscentret er et samarbejde mellem fem erhvervsskoler og en række associerede partnere. Samarbejdet skal blandt andet at bidrage til, at elever i erhvervsuddannelserne kan håndtere den hastige teknologiske udvikling og matche de kompetencer, som virksomhederne efterspørger på et digitalt arbejdsmarked. Videncenterets formål er blandt andet at opbygge og formidle ekspertviden til erhvervsskolerne med den nyeste teknologi, der hører til området. Kig forbi og prøv de teknologier, vi arbejder med.


  11.00-12.00: Rundvisning:

  “Fra kraftværk til kulturhus”. Begrænsede pladser.

  I Kulturhuset Nordkraft bliver der hver dag fyret op under et mix af liv, kultur, sport og fritid i monumentale rammer af rå New Yorker-arkitektur lige midt i Aalborg. Men i over et halvt århundrede var det i stedet de kulfyrede kedler, der blev fyret op under, da kulturhuset var et kraftværk. Og som du vil kunne høre på denne rundvisning, er det gamle kraftværk fyldt med spændende historier om alt fra skumle smuglere til livsfarlige arbejdsvilkår og en fortabt taghave. Begrænsede pladser. Tilmeld dig.

  Mødested: Ved trappen i Kedelhallen.


  11.00-12.00: Talk:

  ”Illustreret Videnskab på YouTube” med youtube-vært Thomas Lykke og DR-vært Søren Bjørn-Hansen.

  Har du undret dig over, hvorfor skarpt lys få dig til at nyse? Eller tænkt over hvilke dyr der er de farligste i verden for os mennesker? Dét og meget andet får du svar på ved at følge med på Illustreret Videnskabs Youtube-kanal, hvor vi hver eneste uge dykker ned i et nyt spændende emne. Kom og hør, hvorfor videnskab er så spændende, og hvor mange vilde og fantastiske historier der gemmer sig ude i verden.  


  13.00-15.00: Oplæg og skattejagt:

  Cybersikkerhed og hacking for børn og unge arrangeret af IDA.

  Børn gamer, ser videoer på YouTube og bruger meget af deres fritid på digitale medier. Syv ud af ti 10-årige har en smartphone, og én ud af tre 10-årige bruger det meste af sin fritid på digitale medier. Men kan børn beskytte sig selv, deres venner og deres familie på nettet?

  “Cybersikkerhed i børnehøjde” er et road show arrangeret af Ingeniørforeningen, der klæder børn godt på til at færdes sikkert på nettet. Her kan børnene lære om digital trivsel, takt og tone på nettet samt få konkrete råd til, hvordan de passer på sig selv på nettet.


  UTZON CENTER


  UDSTILLING


  10.30-11.00: Show:

  Kom og se Sikker & Søn fra DR Ramasjang. Begrænsede pladser.

  “Hold øje, hold øje, hold øje med Sikker og Søn”, når de suser forbi Utzon Centeret under Videnskabsmødet. Det bliver sjovt, uforudsigeligt og lærerigt for børn og barnlige sjæle, når Sikker og Søn fra DR Ramasjang leverer et hyggeligt show i Skalabyen. Efter showet vil der være mulighed for at sige hej og give en high-five til Sikker og Søn. Begrænsede pladser. Tilmeld dig.


  11.00 – 12.00:

  Sige hej og give en high-five til Sikker & Søn.


  UTZON CENTER: DET OBELSKE AUDITORIUM


  12.00-12.30: Show:

  Oplev Thor fra NØRD på DR Ultra leger med teknologi.

  Kom og vær med når Thor fra NØRD på DR ULTRA, besøger det Obelske Auditorium i Utzon Centeret. Thor vil sammen med børnene undersøge, om vi kan lave et vaskeægte hit kun ved brug af teknologi og lyden af “videnskab”. Det bliver sjovt og lærerigt, når Thor leger med teknologi på computeren. 


  14.30-16.30: Debat:

  ”Vi bygger det væk” – om klimaets aftryk på byggebranchen med professor Per Heiselberg, bæredygtighedsspecialist Stephanie Carr, kreativ direktør Lasse Andersson og DR-vært Sonja Stockmarr.

  I fremtiden skal vi bygge højhuse af træ, flydende parkeringsanlæg og huse, hvor alt ned til det sidste vægbeslag kan genanvendes. Klimaforandringer har nemlig gjort det bydende nødvendigt at gentænke, hvordan vi bygger, hvis vi ikke skal efterlade kloden alt for smadret til fremtidige generationer. Hør Per Heiselberg, professor og ekspert i grønt byggeri, Stephanie Carr, specialist i bæredygtigt byggeri, og Lasse Andersson, kreativ direktør ved Utzon Center, komme med deres bud på, hvordan vi bygger til et klima i forandring, når de mødes til en samtale under kyndig ledelse af arkitekt Sonja Stockmarr, vært på DR-programmet “Vi bygger det væk”.


  AALBORG HOVEDBIBLIOTEK


  10.00-15.00: Universitarium:

  Et eksperimentarium for børn og unge.

  På Universitarium kan børn og unge eksperimentere med forskellige forsøg og derigennem udforske verden. Forsøgene tager udgangspunkt i naturvidenskaben og aktiverer både sanser og krop. Her kan du bl.a. lave dit eget batteri, lære om jordens ressourcer og prøve green-screen og VR-teknologi. Der vil være dygtige studerende til stede for at hjælpe med eksperimenterne, og du vil sikkert finde ud af, at arbejdet med natur og teknik er både interessant, nyttigt og sjovt.

VIDENSKABSMØDET ER ARRANGERET AF

 

AAU logo